15 kinesiska medaljer vid Asiatiska spelen i fäktning

Med sju av tolv möjliga guldmedaljer dominerade Kina nationstävlingen vid Asiatiska spelen i Doha.

Men Kina vann inte allt. Värsta konkurrenten Sydkorea med sammanlagt 12 medaljer lyckades bärga den prestigefyllda guldmedaljen i lagvärja för herrar och tog på damsidan tre guld, i damvärja individuellt genom Park Se Ra, i damflorett individuellt genom Nam Huyn Hee och slutligen i damernas lagflorett.

Japan var den enda övriga nationen som vann guld genom Yuki Ota i herrflorett och endast tre ytterligare länder fanns med i medaljligan: Hong Kong, Thailand och Iran.

De två världsmästarna från Asien lyckades följa upp guld i Turin med guld i Doha: Wang Lei från Kina i herrvärja och det kinesiska damvärjlaget.

Wang Lei, som fick problem med självförtroendet när OS-silvret 2004 följdes av en medioker säsong 2005, bör kunna närma sig utmaningarna 2007 och 2008 med viss optimism efter sina framgångar de senaste månaderna. Det kinesiska herrvärjlaget ger däremot ett osäkert intryck, trots Wangs medverkan. Finalförlust mot ett ungt sydkoreanskt lag i Doha och i första matchen mot Kazachstan i Turin är inte resultat som imponerar.

Det kinesiska damlaget i värja är stabilt och det förefaller finnas lika många kinesiskor som håller denna höga klass utanför laget. Ännu har dock ingen av dem på seniornivå visat att de håller absolut världsklass individuellt. Den långa fäkaten Li Na, ankare i laget under finalen mot Sydkorea, sa efter matchen: "Nu har vi guld både från VM och Asiatiska spelen och siktar på att vinna OS. Men vi kommer att ta det ett steg i taget och sedan vinna det olympiska guldet".

Japan fick ett kvitto på att deras florettfäktning är på rätt väg genom Otas guld i indviduellt och brons i lag. På damsidan erövrade man två brons. Det kinesiska guldet i herranas lagtävling skattades högt av kineserna själva. VM-bronsmedaljören Lei Sheng blev här matchvinnare för kineserna.

I sabel var den kinesiska dominansen total. Man tog samtliga guld, individuellt och i lag på både dam- och herrsidan. En framgång för nye kinesiska sabelledaren Christian Bauer som under VM i Turin inte kunde registrera några nämnvärda kinesiska framgångar. Frågan är dock hur långt det kinesiska sabelkunnandet räcker mot europeiskt och i damsabelns fall också amerikanskt motstånd. Christian Bauer tvivlar inte: "Idag kontrollerar vi Asien, imorgon ska vi ta kontrollen över världen", uppges han ha sagt efter segern i damsabeln.

Asiatiska mästare individuellt

Damflorett: Nam Huyn Hee, Sydkorea

Herrflorett: Yuki Ota, Japan

Damvärja: Park Se Ra, Sydkorea

Herrvärja: Wang Lei, Kina

Damsabel: Tan Xue, Kina

Herrsabel: Wang Jingshi, Kina

Asiatiska mästare i lag

Damflorett: Sydkorea

Herrflorett: Kina

Damvärja: Kina

Herrvärja: Sydkorea

Damsabel: Kina

Herrsabel: Kina

Länkar

Nyhetsrapporter från fäktningen vid Asian Games: www.dohaasiangames.org

Bilder från tävlingarna: www.dohaasiangames.org

Tidigare artiklar på fencing.se

Asian Games en generalrepetion inför OS

Läs mer om Kinas nye sabelledare Christian Bauer: Kineserna tar över OS-mästarens tränare

Intervju med Wang Lei under VM i Turin: Världsmästaren Lei Wang vill ta guld i Beijing

Intervju med Japans förbundskapten i florett: Japan på väg

av Pierre Thullberg

För medlemmar

» Bli medlem (Ger dig möjlighet att beställa fäktlicens m.m.)

» Redan medlem? Logga in!