Rapport Kadett EM 2008

EM var placerat i Rovigo, eller rättare sagt en bit utanför detta samhälle i nordöstra Italien. Hotellen låg utspridda utanför centrum och en bit från tävlingsplatsen, med långa avstånd och många bussresor. Efter en del trassel med tider under första dygnet fungerade organisationen väl.

Den svenska truppen med fäktare i dam- och herrvärja samt herrflorett har tävlat under sex dagar i rad (individuellt och lag). Fria dagar har de tränat i en hall i anslutning till tävlingsarenan. Ungdomarna har skött sig utmärkt under veckan.

Kadett-EM-2008.gif

Tävlingsresultaten som helhet ser möjligen inte så imponerande ut men i stort sett visar de nog var Sverige befinner sig på kadettsidan i den stenhårda europeiska konkurrensen.

I florett gick de fyra killarna till direkteliminering (64-tablå) och blev utslagna där med klara siffror. Säkert hade några av dem, med en bättre ranking från poulen och en bra dag kunnat ta sig ett steg till, men det är en bit upp till de bästa i Europa. Skillnaden i fotarbete, tempo och snabbhet är påtaglig. I lag var de rankade 14 av 18 och slutade också på 14:e plats. De kämpade väl, förlorade stort mot Polen och fäktade sedan tre relativt jämna matcher där de vann mot Israel. Från ledarbänken kändes det som de hade kapacitet att vinna minst en match till.

I värja gick tre av de fyra killarna till 64-tablån (en direkt och två efter vinst i ofullständig 128). En av dessa slutade sedan bland de 16. En förlorad stöt i sudden death var det som skiljde från en plats bland de åtta. De ojämna resultaten gav en dålig ranking in i lagtävlingen. Där blev det dessutom förlust mot Slovenien i första matchen och fäktning på nedre halvan. Trots tre raka segrar blev resultatet klart sämre än väntat sett till fäktarnas prestationer tidigare i år. I de individuella finalerna och lagfinalerna fick svenskarna se ett flertal fäktare som de besegrat tidigare i år.

Av tjejerna tog sig två in i 64-tablån och en av dessa även till 32-tablån. Resultaten speglar nog ungefär var tjejerna står. Men i några fall kunde bättre fokusering och mindre nervositet i poulerna gett fler segrar och bättre rankning. I lagtävlingen slutade tjejerna på 12 plats efter två segrar och tre förluster. De vann bl. a klart mot Storbritannien och förlorade knappt mot Ukraina (i en match som de länge ledde). De gjorde också en stark insats mot topprankade Ryssland.

Hemmanationen Italien tog osannolika sju guld, ett silver och två brons i de tolv klasserna. Andra stornationer som bl. a Ungern, Ryssland och Frankrike tog ett antal medaljer. Dessa länder bedriver naturligtvis fäktning på helt andra villkor än vi gör i de nordiska länderna. Men Teemu Seeve från Finland som tog guld i värja bevisade att fäktare även från små nationer kan nå ända fram då och då. Och det har ju våra juniortjejer visat många gånger under senare år.

Mats Ekström och Ulf Lindholm

Resultaten finns här

 

av Hans Wahl

För medlemmar

» Bli medlem (Ger dig möjlighet att beställa fäktlicens m.m.)

» Redan medlem? Logga in!