Stipendium till Johanna Bergdahl

Johanna Bergdahl har fått 12 500 kronor i stipendium av den legendariske idrottsledaren Walter Rönmark, ordförande i Svenska Bordtennisförbundet. Läs Walter Rönmarks brev till Johanna, som publiceras med författarens tillstånd.

Hej Johanna!

Jag heter Walter Rönmark och är en gammal idrottsledare med betoning på gammal. Jag har av olika anledningar följt fäktningen och Fäktförbundet i många år, alltsedan de stora namnen var Rolf Edling, Johan Harmenberg och Göran Flodström med flera.

Jag har av en gammal och ärevördig förening som heter Riksidrottens Vänner (RV) fått ett stipendium på 25 000 kronor för att jag anses ha gjort stora insatser för svensk idrott, vilket naturligtvis gör mig både lite stolt och glad.

Det fina med det här stipendiet - och jag tycker faktiskt att det är en bra idé - är att man inte får behålla de här pengarna själv, utan stipendiemottagaren måste ge bort dem till något eller några ändamål eller personer som man tycker kan ha glädje och nytta av pengarna.

Jag har därför beslutat att dela det här stipendiet i två delar och det skall gå till ändamål som jag tycker är viktiga och som jag engagerat mig i och som jag tycker att idrottens högsta ledning försummat de senaste åren. Det skall gå till

  1. En idrottsledare som arbetat i enlighet med idrottens mål och mening. Den delen och de 12 500 de kronorna har jag delat ut till en ledare i Ås utanför Östersund. Björn Tengblad heter han.
  2. En elitidrottare som bedriver högre utbildning/högskoleutbildning parallellt med sin elitsatsning. Det blir du Johanna som får de pengarna.

Jag vill att du Johanna skall få de här 12 500 kronorna, därför att de pengarna skall kunna underlätta för dig att fortsätta med din satsning på fäktning och samtidigt försöka skaffa dig en högskoleutbildning.

Det är få elitidrottare som kan bli så framgångsrika i sin idrott, så att man efter de stora elitframgångarna kan leva på de pengar man tjänat ihop eller leva vidare på sitt idrottskunnande. De flesta elitidrottare, även om de blir världsmästare, har svårigheter att få ihop pengar för sin försörjning och få ett jobb efter sin idrottskarriär, om de inte har en god utbildning. Titta bara på alla de stora fäktarna i Sverige och jag har nämnt några av dem ovan. Det är bara att fortsätta att räkna upp namn som Leif Högström, Kerstin Palm, Carl von Essen så har de alla skaffat sig en bra utbildning som gjorde att de kunde sluta med fäktningen på topp och gå ut i "det civila livet" med också en bra högskoleutbildning i bagaget. Men jag har tyvärr också sett alltför många elitidrottare som efter en framgångsrik karriär inte har någon utbildning alls att falla tillbaka på.

Jag vill alltså ge dig de här kronorna som ett litet stöd och uppmuntran och för att de kanske kan underlätta för dig att bedriva studier parallellt med din hårda fäktsatsning. Tänk att stå som OS-guldmedaljör 2016 och samtidigt ha en kvalificerad akademisk examen i bagaget. Det är ett oslagbart CV, och alla arbetsgivare skulle vilja ha en sådan person bland sina anställda.

Så jag hoppas att de här kronorna - 12 500 kronor - kan vara ett litet bidrag och en liten stimulans för dig att fortsätta med dina studier och så småningom ta en examen och naturligtvis samtidigt bli världsmästare och olympisk medaljör.

Jag hade tänkt att dela ut stipendiet till dig vid Fäktförbundets årsmöte nu i söndags, men av familjeskäl kunde du inte vara närvarande. Jag delade istället ut diplomet till en fäktledare från Jönköping, Karin Egertz, och har hon inte överlämnat det till dig än så blir det väl. Nu är väl inte diplomet lika viktigt kanske som pengarna, så om du vill meddela mig din bank och ett kontonummer, där jag kan sätta in pengarna, så kommer de 12 500 kronor att vara dig tillhanda med det snaraste.

Bästa hälsningar och lycka till med såväl studier som fäktning.

Walter Rönmark

av Lars Liljegren

För medlemmar

» Bli medlem (Ger dig möjlighet att beställa fäktlicens m.m.)

» Redan medlem? Logga in!