Veteran-VM 2002 i Tampa

Sedan veterantävlingarna börjat etablera sig på bred front med världsmästerskap och europamästerskap har svenskarna funnits med långt uppe i resultatlistorna.

Den lilla svenska truppen till årets veteran-VM, bestående av Lars Scharpff från Göteborgs Fäktklubb och Christina Haarlem från FFF i Stockholm, hade också tunga meriter från veteran-VM 2001 på Martinique att luta sig mot inför årets tävlingar. Lasse vann ett guld i den yngre klassen på värja, 50-59 år på den franska ön, medan Christina kompletterade sitt silver från året innan med bronsmedaljer både i florett och värja i klassen 60+.

I år blev det också fina resultat för de svenske även om medaljerna uteblev. Lars knep femteplatsen i värja och Christina placerade sig åtta i florett och nia i värja i den mycket hårda konkurrensen. Lars förlorade i kvartsfinal mot engelsmannen Ralph Johnson efter att ha besegrat australiern Haluk Yeter i åttondelen och gått obesegrad genom pouleomgången. Slutsegrare i värjtävlingen herrar 50-59 blev tysken Norbert Kühn efter en mycket välfäktad final mot amerkanen Robert Cochrane Jr.

Christina tog bara tre segrar i sjumannapoulen i damflorettävlingen och ställdes efter seger mot amerikanskan Terry Abrahams mot ?omöjliga? brittiskan Janet Cooksey. Cooksey vann här ganska komfortabelt. I värjtävlingen mötte Christina engelskan Connie Adam i åttondelen, en motståndare som hon normalt brukar besegra. Det gick emellertid inte denna gång utan det blev respass efter förlust 10-8. Engelskan Janet Cooksey gjorde som hon brukar och vann både florett och värja för damer 60+.

Det blev i alla fall nordiska medaljer genom finländskan Marja-Liisa Someroja som vann guld både i värja och florett, damer 50-59 år. Den lugna och analytiska Marja-Liisa imponerade stort och var egentligen aldrig hotad under tävlingarna. Den i USA bosatta norskan Lisa Dobloug tog femteplatsen den äldre damklassen medan landsmannen Henning Björk-Andersen blev åtta i herrvärja 50-59 år.

Den ganska talrika amerikanska publiken fick stundtals möjlighet att njuta av vacker fäktning. Den elegante fäktaren Jean Link från Luxemburg visade i tävlingen florett herrar 60+ upp en bra teknik med mycket precisa attacker. Link fick ryggproblem och förlorade finalen till tysken Manfred Wulf men juniorvärldsmästaren från 1958 och 1959 hann visa hur floretten egentligen var tänkt att användas. Ingen florettfäktare använde sig av så kallade ?fiskespöstötarna? som är föremål för så mycket debatt i seniorsammanhang.

Mest framgångsrika nationer på VM blev Storbritannien och USA med två guld, två silver och sju bronsmedaljer. USA vann dessutom tre av fyra medaljer i uppvisningstävlingen i damsabel som inte ingick i VM. Noterbart är att Italien tog sitt första guld någonsin genom Giulio Parolis seger över engelsmannen Graham Paul i herrflorett 50-59.

2020 starter från 18 nationer var inget dåligt facit för veteran-VM 2002. Den amerikanske veteranentusiasten Jim Campoli hade gjort ett mycket fint arbete med förberedelserna för tävlingen som avgjordes i Hyatt Regency Tampas konferensanläggning. Var veteran-VM ordnas nästa år är inte klart men flera orter i Frankrike och Italien uppges vara intresserade av arrangemanget.

av Pierre Thullberg

För medlemmar

» Bli medlem (Ger dig möjlighet att beställa fäktlicens m.m.)

» Redan medlem? Logga in!