Skärpning IOK

Systemet med avbytare på OS är verkligen avskyvärt hemskt. Igår såg vi amerikanskan Wozniak i tårar när hon inte fick sin bronsmedalj i damsabelns lagtävling.

Regeln säger att man får ha en avbytare som inte bor i OS-byn men som vistas omklädd med laget under tävlingen genom något slags specialackreditering. Detta är en förbättring jämfört med tidigare då avbytaren bara fick sitta bland publiken tills han skulle bytas in.

I motsats till vanliga fäkttävlingar, där taktiska byten är tillåtna, är bara medicinskt motiverade byten tillåtna på OS. Denna underliga hybrid hänger förstås samman med att fäktsporten vill få in så många som möjligt i OS-tävlingen och inte slösa fullvärdiga platser på en fjärde fäktare från de stora länderna. Läkaren måste alltså godkänna ett byte.

Idag lyckades både italienare och polacker råka ut för skador så att även avbytaren finns med och får medalj. När fransmännen också "fick" en skada (Jérôme Jeannet) vägrade tävlingsläkaren att godkänna den. Jean-Michel Lucenay fick därför ingen bronsmedalj.

Det hör till saken att de händelsevis fick en skada i samma match under OS i Aten och därför var kanske misstänksamheten inte helt ogrundad.

Samtidigt är det frågan om det var en äkta skada denna gång. Zawrotniak får beröm på franska webbplatser för att han var sportslig och inte utnyttjade läkarens misstag.

Tror att jag ska titta på high-lightsen som Hans tipsat om. Det talas om en perfekt genomförd final från det franska lagets sida med varierad och uppfinningsrik men samtidigt obönhörligt effektiv fäktning.

av Pierre Thullberg OS-bloggen