Var är de kvinnliga domarna på OS?

Ana skickade kommentarer och reflexioner om domarna i OS och vad vi kan göra i Sverige:

"Igår tittade jag av ren nyfikenhet listan med domare som ska döma i OS på FIE:s hemsida. Jag förstår att det måste vara ett hedersuppdrag och de bästa skall var med men en enda kvinnliga domare, japanskan Reiko Nakata? Undrar varför det är brist på kvinnliga FIE-domare och av vilken anledning de som finns inte har samma nivå som män?

Inlägget om domarna visar vikten på att jobba för att bygga en bra och solid plattform för domarna redan på lokal nivå, att entusiasmera, rekrytera de personerna som verkligen har intresse att bli domare på kort och lång sikt. Det är grunden som avgör hur det blir i framtiden.

Man hör på tävlingarna hur det pratas illa om domarna. Klubbarna tycker jag har ansvar att lära sina adapter hur man uppträder på pisten, reglementet, vad får man göra/inte göra. Jag har varit med och sett hur en tränare från en viss klubb öppet och lite för ärligt kritiserat domarinsatser framför barn som tävlade för första gången Det ger fel signaler för ungdomarna att agera på ett så osportsligt sätt.

Men vi skall också vara självkritiska. Många gånger stämmer kanske kritiken men om domarna saknar komptenes eller erfarenhet måste vi ta på oss att se till det utveckla och förbättra det."

av Pierre Thullberg OS-bloggen