Åsa Linde siktar på guld

På onsdag åker Åsa Linde, tillsammans med Linus Islas Flygare, till ungdoms-OS. Emma Samuelsson har tränat med Åsa i Kungsbacka och passade på att ställa lite frågor.

Efter ett träningspass fick jag tillfälle att sitta ner med Sveriges nya fäktstjärna Åsa Linde, en tjej som kämpar i varje träningsmatch och som snabbt har utvecklats till en av de bästa kadettfäktarna i världen.

Åsa, som bor i och tävlar för Kungsbacka, har redan lyckats med ett av säsongens delmål genom att komma bland de fyra bästa européerna på Kadett-VM och därmed kvala in till Ungdoms-OS som avgörs i Kina den 18:e augusti. I Kina siktar Åsa på att komma högst upp på pallen, ett mål som är realistiskt efter både silver och bronsmedalj på de senaste kadett världsmästerskapen Åsa har ställt upp i.

Vilka är dina bästa kvalitéer som fäktare?

"Jag har jobbat mycket med den mentala biten tillsammans med min pappa. Genom att vara väl förberedd mentalt har jag fått ut min bästa fäktning när det gäller. Jag tränar även mycket kondition, vilket gör att jag orkar röra mig mycket under tuffa matcher, då tröttar jag ut motståndaren."

Vilket är ditt bästa fäktminne?

Det måste vara från senaste kvartsfinalen på kadett-VM. Ställningen var 14-14 mot Isola från Italien. Jag satte sista stöten och blev så glad att jag ramlade på rumpan och skrek. Då kvalade jag in till Ungdoms OS, vilket var en enorm glädje,

Jag såg den matchen och undrar vad du tänkte när det stod 14-14?

"Jag tänkte inte särskilt mycket utan huvudet var rätt blankt. Jag hade bestämt mig för att vinna matchen och ville fäktas enkelt och samtidigt hålla koll på hennes spets. Vi fäktades med värjorna väldigt högt upp hela matchen tills jag såg att hennes knä blottades och gjorde en låg attack."

 Vem av dina motståndare på ungdoms OS tror du blir extra lurig?

"Jag har ju inte mött alla tjejerna men Di Marchi från Italien förlorade jag mot i semifinalen på kadett VM i år. Hon är svår."

Du har visat dig väldigt mentalt stark de senaste säsongerna. Hur gör du för att förbereda dig inför en viktig tävling som Ungdoms-OS?

"Jag pratar väldigt mycket med pappa. Han fungerar lite som en mental coach för mig. Han liksom pressar fram så att jag själv tänker rätt tankar. Vi pratar inte om fäktteknik utan mest hur jag ska tänka under matcherna."

Vad tycker du är det roligaste med fäktning?

"Det absolut bästa är nog spelet mot motståndaren och glädjen i att luras och vinna."

Vad är ditt stora mål?

"Haha som alla andra är det väl att ta OS guld."

Vad behöver du förbättra för att nå dit?

"Jag behöver lära mig att finta och att våga lura motståndaren mer."

Hur brukar du träna en vanlig träningsvecka?

"Jag simmar på morgonen varje måndag och ibland på fredagar. Sedan är det vanlig fäktträning varje kväll och ibland springer jag på helgen."

Stort lycka till på Ungdoms-OS Åsa!


av Pierre Thullberg

För medlemmar

» Bli medlem (Ger dig möjlighet att beställa fäktlicens m.m.)

» Redan medlem? Logga in!