Nu lyfter vi! - Om nyckeltal och klubbesök

För någon minut sedan fick jag beskedet på mail från Kirsten Höglund i Hallstahammars FG, att jag var välkommen till klubben nu på måndag den 29 mars. Det låter som om vi var sent ute, men så är det inte. På grund av en datakrasch har det inte gått att bekräfta mötet. Men nu är det bestämt.

Hela styrelsen är nu ute på klubbesök för att vi tillsammans med klubbarnas ledningar ska prata om hur vi ska nå de ambitiösa nyckeltal för 2014 som förbundsmötet i höstas beslutade om.

Vi kan föra de här samtalen med högt självförtroende. Här i tabellen syns utvecklingen och ambitionerna för 2014. De senaste årens utveckling är något vi kan vara riktigt stolta över tillsammans.

 

2000

2008

2014

Procentuell ökning 2008 - 2014

Antal föreningar

51

43

50

 

16

Antal medlemmar

 

2 900

4 300

5 000

16

Antal licenser

 

323

851

1 000

18

Lokalt aktivitetsstöd

-          antalet deltagartillfällen

-          antalet sammankomster

 

 

94 000

11 000

 

80 049

10 014

 

100 000

11 500

 

25

15

Studietimmar i SISU-regi

80

346

800

131

 

 

 

 Det finns tre viktiga förklaringar till vår framgång. Genom ett brett samtal tog vi tillsammans ställning till programmet "Fäktningen inför framtiden" vid förbundsmötet 2004. Samtidigt fick klubbarna rösträtt vid förbundsmötet och tog därmed det stora ansvaret för både framtidsdiskussionen och utvecklingen. Och för det tredje kom de nya pengarna från Handslaget, som nu bytt namn till Idrottslyftet. Vi satte in pengarna i mängder av projekt, som alla hade det gemensamt att de tog oss en bit närmare målen i "Fäktningen inför framtiden".

Ibland går framgången med rekordfart. För några dagar sedan fick jag siffror över antalet studietimmar från SISU. De 346 från 2008 har blivit 750 år 2009. Som Karl XI sa, att det som ska göras är redan gjort. Eller nästan skulle vi kunna säga. Kalmar FK har vunnit överlägset, hela 196 timmar, före Aramis med 93 och Gotlands FK med 62. 18 klubbar totalt är med på listan. Det finns 25 till som borde vara med. Om detta, och mycket mer ska vi prata om vid klubbesöken. Men Kalmar, och ni andra, tipsa oss om vad ni har gjort.

Själv tänker jag prata allvar om det lokala aktivitetsstödet. Vi har ökat aktiviteten mycket när det gäller medlemmar och licenser, utan att det syns i statistiken över stödet. Finns det fortfarande klubbar som har råd att avstå från pengarna från stat och kommun?

Nu hoppas vi att vi under valrörelsen, som ju snart börjar, får reda på, att oavsett vem som vinner regeringsansvaret, så kommer Idrottslyftet att fortsätta. För Svenska Fäktförbundet har den extra satsningen varit avgörande för vår framgång.

Jag skulle vilja vädja till er som får pengar från Idrottslyftet att bjuda in pressen på orten och berätta om satsningarna och vad de ger svensk fäktning. Då blir det tydligt för alla, att Handslaget och Idrottslyftet har varit en saklig och politisk succé. Det skälls mycket på politiker. Men här har vi en del att vara tacksamma för.

Utan att vi ska låta för skrytsamma, har vi naturligtvis också gjort det organisatoriska grovarbetet med program, verksamhetskonferenser och mycket annat, som också är framgångens förutsättning. Sist, men inte minst, har vi hållit ihop. Vårt förbund är för litet för att pyssla med gräl och strider.

Vi ses i vardagen, på måndag i Hallstahammar, på torsdag i nästa vecka i Nyköping

Lars Liljegren

 

 

 

 

av Lars Liljegren Lars Liljegren

För medlemmar

» Bli medlem (Ger dig möjlighet att beställa fäktlicens m.m.)

» Redan medlem? Logga in!