Alla är här!

167 deltagare från 29 nationer. Av de tio bästa i världen just nu saknas bara en. Challenge Bernadotte är förmodligen den största av de cirka 200 världscuptävlingar i fäktning som arrangeras denna säsong. OS-kval och Grand Prix-status är förklaringen.
I helgen samlas världseliten i värja på herrsidan i Stockholm. Världscuptävlingen Challenge Bernadotte äger rum i Eriksdalshallen med försök under lördagen och direkteliminering på söndag. Finalen avgörs på näraliggande Clarion Hotel Stockholm.Internationella fäktprofiler

Världscupen leds just nu av österrikaren Christoph Marik, som faktiskt fick sitt internationella genombrott med tredjeplatsen i Challenge Bernadotte 1998. Marik räknas kanske inte bland de tekniskt bästa fäktarna i världen men är en kämpe som tävlar oerhört flitigt. Denna säsong har han bland annat vunnit Tunis Grand Prix i slutet av april.Tvåa i världscupen ligger den vindsnabbe fransmannen Fabrice Jeannet, segrare i Montréals Grand Prix och trea schweizaren Marcel Fischer som gjort en serie mycket bra tävlingar under våren, bland annat med seger i Innsbruck.Fyra i världen är den tekniske och mycket fäktintelligente italienaren Alfredo Rota som vann Challenge Bernadotte 1999. Rota vann världscupen i Legnano för någon månad sedan. Rotas landsman Paolo Milanoli, just nu rankad tia, är kanske den störste profilen av världsfäktarna just nu. Milanoli vann VM 2001 och skapade då sensation genom att ställa upp i finalen mot Fabrice Jeannet med en fäktmask målad som en hockeymålvaktsmask. Milanoli skriver poesi och har i sitt hemland tagit initiativ till ett nätverk bland idrottare som ska väcka opinion mot den italienska sportjournalistikens slentrianmässiga fokusering på fotboll, en kanske hopplös men ändå viktig uppgift.Ungraren Kriztian Kulcsar, som vunnit Challenge Bernadotte de två senaste åren, ligger på just nu på 15:e plats på världsrankingen. Kulcsar är gift med en svenska och trivs uppenbarligen mycket bra med att fäkta i Sverige.Intressant blir att följa de sex anmälda kineserna. På världsrankingen lyser finns inga kineser i toppen. Detta beror dock på att de deltagit ytterst sparsamt och i fäktvärlden går många rykten om Kinas målmedvetna satsning mot Peking-OS 2008. Internationella Fäktförbundets president René Roch sa efter ett besök i landet förra året att det inte skulle förvåna honom om kineserna vinner samtliga medaljer 2008. På junior-VM för ett par månader sedan imponerade Kina stort, framför allt i värjklasserna.Den just nu starkaste nationen i herrvärja är utan tvekan Frankrike som leder lagvärldscupen och deltar med 14 man i Challenge Bernadotte, varav flera är kapabla att vinna tävlingen.Totalt ställer 27 svenskar upp i världscuptävlingen. Robert Dingl, Tor Forsse, Adam Larsson, Magnus Malmgren, Fredrik Nilsson och Peter Vanky är redan klara. Övriga 21 fäktare utses i en svensk kvaltävling som avgörs under lördag förmiddag.

Tävlingarna i helgen inleds med den svenska kvalificeringstävlingen där den svenska eliten gör upp om 21 startplatser i världscuptävlingen. Totalt har Sverige, som arrangörsnation, rätt att ställa upp med 27 fäktare mot normala åtta. Sex platser är alltså redan uttagna av landslagsledningen.

Så går det till

Klockan 14 startar världscupen med en inledande pouleomgång. Där delas deltagarna in i gruppper i vilka alla möter alla. Sedan rankas fäktarna och därefter blir det direktutslagning man mot man tills bara 48 fäktare återstår. De sexton högst rankade slipper detta inledande kval och går direkt in i en så kallad 64-tablå med de 48 som är kvar. 64-tablån fäktas på söndag förmiddag, från klockan nio till ungefär klockan 13, då kvartsfinalerna avgörs. I finalpasset som börjar 15.00 på Clarion Hotel ingår semifinaler och final.Segraren i Challenge Bernadotte får bland en inteckning i den vackra silverpokal som utgör Hans Majestät Konungens vandringspris i den tävling som bär hans familjenamn. Pokalen, som är monterad på en sockel av körsbärsträ från Drottningholm, skänktes av kungen 1999.Tider

Lördag 7 juni (Eriksdalshallen, Ringvägen 68-70):

08.30-12.00 Svensk kvaltävling

14.00-ca 19.30 VC försöksomgångarSöndag 8 juni

09.00-13.00 VC 64-tablå, direkteliminering (Erikdalshallen)

15.00-16.30 Finalpass, Clarion Hotel Stockholm, Ringvägen 98

Tidigare segrare i Challenge Bernadotte

1998 Arndt Schmitt, Tyskland

1999 Alfredo Rota, Italien

2000 Jörg Fiedler, Tyskland

2001 Kriztian Kulcsàr, Ungern

2002 Kriztian Kulcsàr, Ungern1628

av Pierre Thullberg

För medlemmar

» Bli medlem (Ger dig möjlighet att beställa fäktlicens m.m.)

» Redan medlem? Logga in!