Är det dags för Peter Vanky?

Peter Vanky, Sveriges bäste fäktare under lång tid, har som bäst kommit trea i Challenge Bernadotte. Dessvärre har det gått lite grus i maskineriet för den dubble VM-silvermedaljören under det senaste året. Fakta tyder dock på att en vändning är på väg.
- Detta är första gången i min fäktkarriär som jag har råkat ut för uthållig motgång, säger den 35-årige läkaren. Tidigare har jag gjort bättre resultat för varje säsong och det var länge sedan jag var utanför topp 16. Nu har jag som värst varit nere på plats 48 på världsrankingen och fick börja vänja mig vid att fäkta kvalomgångarna på lördagen.Hur känns det nu?

- Tack och lov har det börjat vända. Tredjeplatsen i London i mars var en framgång och de senaste månaderna har jag fäktat allt bättre med kvartsfinal i Innsbruck som senaste resultat. Jag känner att jag fäktar bra på träning och på tävlingar, både individuellt och i lag.OS-kvalet är ju igång och många fäktare reser runt världen varje helg i jakten poäng men inte du?

Nej, jag varken kan eller vill resa så mycket med tanke på jobb och familj. Christoph Marik (Österrike), Marcel Fischer (Schweiz), Juri van Laecke (Belgien) och de andra som samlar mycket poäng på tävlingar i andra världsdelar har förstås en fördel.Hur ska du klara OS-kvalet då?

I första hand siktar vi på att kvalificera hela laget till Aten. Ännu så länge har det inte gått så bra men vi är inte långt efter trots att vi inte riktigt nått upp till vår fulla kapacitet. I andra hand hoppas jag få igång min fäktning så att det går bra på de stora tävlingarna som VM på Kuba, Challenge Bernadotte och de andra Grand Prix-tävlingarna.- I sista hand, om allt skulle misslyckas, som kommer jag att ge allt på den sista kvaltävlingen där två platser till OS står på spel för Europa, förutsatt att det blir jag som får vara den svenska representanten där. Mitt mål är OS-medalj och då måste man visa att man kan fäkta bra innan också.Hur går det i Challenge Bernadotte?

Jag hoppas också att det grå bra för mig och tror att jag har en chans även om det är många bra fäktare med. Fabrice Jeannet från Frankrike är riktigt bra. Schweizaren Fischer seglar i medvind just nu och har ett fantastiskt självförtroende. Fransmännen Hugues Obry och Rémy Delhomme är bra även om de inte heler gjort så bra resultat på ett tag. Italienaren Alfredo Rota och Kriztian Kulcsàr (som vunnit i Stockholm två år i rad) kan också bli farliga. VM segraren för två år sedan Paolo Milanoli har inte fäktat så bra på ett tag.

av Pierre Thullberg

För medlemmar

» Bli medlem (Ger dig möjlighet att beställa fäktlicens m.m.)

» Redan medlem? Logga in!