Klar medaljchans i Havanna

Den 5 oktober börjar höjdpunkten för alla fäktare den här säsongen. VM 2003 går i Kubas huvudstad Havanna och det är som vanligt Peter Vanky, 8 på världsrankingen och dubbel vm-silvermedaljör, som är det största svenska hoppet. Med sikte på OS i Aten 2004 är VM en jätteviktig tävling som i stort sett avgör en eventuell OS-kvalificering.
På plats i Havanna finns ett herrvärjlag (Peter Vanky, Stockholm, Robert Dingl, Stockholm, Magnus Malmgren, Karlskrona och Fredrik Nilsson, Uppsala), ett damvärjlag (Maria Isaksson, Uppsala, Sophie Haarlem, Stockholm och Sophie Larsson, Uppsala) och ett lag på herrflorett (Max Hellström, Oskar Granler, Petter Bengtsson och Andreas Ljungström, alla Stockholm).

– Visst är Peter den som normalt sett har störst chans, säger förbundskapten Igor Tsikinjov. Men vi har fler som kan gå långt. Robert Dingl har tidigare visat att han kan nå pallen i världscupen och Maria Isakssons vm-silver 2001 visar att hon har den kapacitet som krävs.Peter Vankys två VM-silver och två EM-brons, femte plats i Sydney 2000 och Maria Isakssons VM-brons 2001 är bra bevis på att svensk fäktning håller hög klass. Robert Dingl, Magnus Malmgren och Sophie Haarlem gör också stora framsteg.

– Vi har de senaste åren lyckats återskapa den respekt inom världsfäktningen som Sverige hade på 70-talet, med Edling och Harmenberg i spetsen, säger Igor Tsikinjov.De individuella vc-resultaten för de svenska värjfäktarna har varit bra under säsongen, med Peter Vankys seger i Bern och Maria Isakssons andraplats i Puerto Rico som toppar. Robert Dingl var trea i Tallinn tidigare i år och Sophie Haarlem trea i portugisiska Estoril. I lagvärldscupen har det däremot inte gått speciellt bra. Herrarna ligger på en 9 plats medan damerna inte är bättre än 25. För att kvala in med ett lag till OS i Aten krävs att Sverige ligger bland de fem bästa på rankingen den 31 mars 2004.

– Att damerna inte ligger bättre till är inte så konstigt, säger förbundskapten Tsikinjov. Vi har helt enkelt inte tre seniorer idag som kan konkurrera i lagsammanhang. Men återväxten ser bra ut och med lite tid kommer det bli mycket bättre. Herrarna borde däremot ligga högre upp. Det är också något vi jobbat med under förberedelserna inför vm.På vilket sätt har ni jobbat med just den detaljen, att bli bättre i lag?

Konkurrensen är stenhård, vilket betyder att samtliga måste nå, eller helst överträffa, sin normala nivå, säger Igor Tsikinjov. Detta lyckas vi med regelbundet individuellt men tyvärr har det inte funkat i lagvärldscupen i år. Vi har talat en del om små detaljer, vad vi gjort bra och vad vi gjort dåligt, hur vi ställer upp laget och hur vi agerar i olika sammanhang. Förhoppningsvis kommer det att ge resultat i vm.Vad är en realistisk svensk målsättning på vm?

– Ett individuellt vm-guld i herrvärja är inte alls orealistiskt. Medalj i lag borde också vara möjligt. För damerna vore det starkt med en placering bland de 8, både individuellt och i lag. För florettkillarna skulle det vara starkt med två man bland de 32 bästa och en placering bland de 12 i lag.

Program (med svenskt deltagande), VM i fäktning 2003.5 oktober

Herrar värja individuellt, kval6 oktober

Damer värja, kvalHerrar värja, från 64 kvar till final7 oktober

Herrar florett, kvalDamer värja, från 64 till final8 oktober

Herrar florett, från 64 kvar till final9 oktober

Herrar värja, lag10 oktober

Damer värja, lag11 oktober

Herrar florett, lagAlla finaler går klockan 18 lokal tid.

För mer information, både före och under VM:

Igor Tsikinjov, Förbundskapten, 070-725 16 99

Göran Flodström, Sportchef, 070-572 18 93

av Max Hellström

För medlemmar

» Bli medlem (Ger dig möjlighet att beställa fäktlicens m.m.)

» Redan medlem? Logga in!