Barometern: Nina Westman årets Olof Svensson-stipendiat

- Jag blev helt ställd, säger fäktarlöftet Nina Westman sedan hon överraskats av juryn för Olof Svensson-stipendiet. Det skriver Barometern.

"Målet är att lyckas i OS"
För Kalmarfäktaren Nina Westman har det varit ett strålande 2006. Hon har tagit EM-silver i lag, hon har blivit svensk mästarinna både individuellt och i lag och hon har på flera sätt närmat sig den internationella eliten i värja.
Juryn för Olof Svenssons stiftelse för elitidrott (ett av landets största enskilda idrottsstipendium) beslutade enhälligt att tilldela 18-åringen de 25 000 kronorna.
- Verkligen jättekul. Ett bevis på att man gjort något bra och kul att bli uppmärksammad, förklarar Nina sedan hon fått både prischeck, diplom, medalj och blommor ur juryordföranden Tommy Strandmans hand.

Redan i senioreliten
Att Nina gjort något bra är ett understatement. Hela det senaste året har varit en mäktig framgångssaga. Från att ha varit en lovande junior har hon oväntat snabbt etablerat sig i senior-eliten - inte bara inom landets gränser.
Nyligen tog hon ytterligare ett rejält språng uppåt med att bli tvåa på seniorvärldscuptävlingen i Burgos.
- Jag måste säga att det är min främsta framgång hittills. Sedan är det väl lagsilvret i EM och SM-guldet individuellt som smäller högst, berättar Nina Westman.

Klar för junior-VM
Framgången på världscupen
gjorde att Nina också fick en plats till junior-VM i Korea i påsk - både individuellt och i lag. Hon petade därmed regerande europamästarinna Sanne Gars ur laget.
- Jag brukar visserligen slå henne - men det är kul att vi är ett så starkt lag just nu inom damvärjan. Jag tror aldrig det har varit bättre. Det gör också att man hela tiden måste prestera bara för att ta en plats i laget. Jättekul, säger Nina.
Din målsättning på JVM?
- Hoppas att det går riktigt bra. Om jag kan bli världsmästare? Ja, inget är omöjligt. Den senaste tiden har man skaffat sig ett bra självförtroende.
Nina Westman är också med i den svenska talanggruppen som tränar inför OS i London 2012. Då ska hon vara en etablerad världsstjärna, är det tänkt.
- Målet är att lyckas i OS. Men det är många viktiga tävlingar fram dit. Det gäller att samla erfarenhet och få tävla mot de bästa .
Tränaren Peter Barvestad tror att Nina Westman har alla möjligheter att bli en världsfäktare.
- Det finns en hel drös med duktiga tjejer just nu och de kan tacka de tjejer som är några år äldre - bland annat Ninas storasyster Sanna - som har visat vägen. Det finns inga gränser för hur bra de kan bli, säger han.
Även klubbkompisen Ola Kajbjer - Olof Svensson-stipendiat 1990 och dubbel olympier - tror att Nina har en stor framtid.
- Hon är fantastiskt duktig även jag inte följt henne på riktigt nära håll. Återstår att se om hon kan ta det avörande steget in i seniortoppen också - men det tror jag hon kan göra, säger Ola som själv nådde en niondeplats på OS i Barcelona 1992.

Jörgen Ström
Barometern

av Max Hellström

För medlemmar

» Bli medlem (Ger dig möjlighet att beställa fäktlicens m.m.)

» Redan medlem? Logga in!