Fäktutbyte mellan KF99 och fäktklubben i Genève

2006
Förra året, i slutet av sommaren, började ett utbyte mellan svenska och schweiziska fäkterskor. Utbytet var mellan Kungsbacka Fäktklubb och Genèves fäktklubb. Det kom fyra schweiziskor till Sverige med tränare. Från Kungsbacka var vi 4 tjejer som hade var sin tjej boende hos sig.


Lägret i Kungsbacka varade i fem dagar och på träningarna medverkade även killarna på klubben. Vi tränande två pass om dagen och på eftermiddagen och kvällen gjorde vi olika aktiviteter. Vi var hos de olika "värdfamiljerna". En kväll såg vi på film, en annan badade vi i en av de svenska tjejernas pool och en dag var vi så klart på Liseberg.

Under lägret fyllde även en av schweiziskorna år och hela gänget bjöds på middag och bowling av födelsedagsbarnets pappa.

2007

Nu i år var det vår tur att åka till Geneve och vi har precis avslutat det andra lägret. Det var samma upplägg som förra året men i år var kvällarna uppdelade mellan familjerna och varje värdfamilj hade hand om en kväll. Vi var fem tjejer från KF99 som deltog.

Det en stor fest i Genève stad (motsvarande Göteborgskalaset) dagen vi anlände avslutades "fête de Geneve" med en hel timmes fyrverkerier. En otrolig kväll! Vi hade platser högt uppe på en terrass och hade världens utsikt över fyrverkeriet och genevesjön.

Dagen därpå började träningen och här var det också två pass per dag.
I året kändes stämning ännu bättre än året innan då vi nu kände varandra bättre.
Det blev sena kvällar varje kväll med bland annat utomhusbio och sena middagar.
Vi alla hade en väldigt rolig vecka och en dag åkte vi också upp till bergen på 1400 meters höjd för att få medverka på ett träningsläger i ett träningscenter i alpbyn Ovronnaz med schweiziska landslaget i fäktning. På vägen dit besökte vi det Olympiska museumet i Lausanne. Uppe på detta andra läger fanns redan två Kungsbacka fäktare - Philip & Victor von Platen - som fått möjligheten att medverka under hela lägret.

Ovronnaz var en jättefin by och från oerhörd värme i Genève fick vi nu uppleva lite friskare väder. Vi stannade där två dagar och sedan bar det av hemåt. Lägret avslutades med en middag för alla tjejerna och värdfamiljerna och med en t-shirt specialdesignad för detta utbyte.

Det har varit ett jätte lyckat utbyte och jag tror vi alla hoppas på ett utbyte nästa år också. Kanske i Frankrike nästa gång?

Emma V, Elin B, Olivia H, Julia vP, Anna F

 

 

av Monica Gårdström

För medlemmar

» Bli medlem (Ger dig möjlighet att beställa fäktlicens m.m.)

» Redan medlem? Logga in!