Lyckat Gotlandsläger

Till Baltic Sea Summer Fencing Camp 2011 som arrangerades för femte året i rad kom ca 230 fäktare från Sverige, Danmark, Polen, Italien, Tyskland och Dominikanska republiken. Tillsammans med tränare och ledare passerades gränsen 250 personer med råge!

- Liksom tidigare år, bidrog den stora bredden i ålder och nivå på fäktarna till den fantastiska stämning som infann sig redan från start på lägret. Särskilt roligt var den stora uppslutningen av Sveriges florettfäktare (51 st) som kämpade riktigt hårt tillsammans. När man utan att tveka reser med tåg tvärs genom Sverige med vindor och apparater som handbagage, då finns det en glöd och vilja som blir enkel att tillvarata. Tack GFK för er insats säger Johan Willemo från arrangerande Gotlands Fäktklubb.

- Som vanligt deltog också femkamparna, ett härligt gäng som alltid är på språng och som alltid kör hela vägen ända in i kaklet.

- Svenska damlandslaget anslöt till lägret under tisdagen direkt ifrån Sydney. Många deltagare uppskattade den prestigelösa attityden och inte minst de tillfällen där tjejerna var ute bland ungdomarna och pratade erfarenheter och hjälpte till under träningspassen. Som brukligt var spännvidden bland värjfäktarna från minior upp till och med junior med en märkbart positiv acceptans och förståelse för varandra. Som krydda på moset, kunde de äldre värjfäktarna ta tillfället i akt och möta hårt fäktmotstånd genom att träna med våra utländska deltagare för att senare umgås och knyta kontakter för framtiden.

Nina o Johanna jun 2011.jpg

Under fredagens fäktpass fick de yngsta flickorna besök av två landslagstjejer. De femton fäkterskorna har drillats av Orvar Jönsson och Andrzej Kanikowski under veckan. Johanna Bergdahl och Nina Westman, just hemkomna från World Cup-tävling i Sydney, tillbringar en träningsvecka på Gotland. Johanna och Nina började med att presentera sig själva och berättade lite om hur det är att vara idrottstjejer. Efter introduktionen väntade ett flertal lekar och benarbetsövningar. När flickorna började fäkta fick de nya tips och idéer av Johanna och Nina. I slutet av träningen ville de unga fäkterskorna ha autograf såväl på papper som på sin fina T-shirt från Gotlandslägret 2011.

- Stefan Holm inspirerade, Ulf Stillman hittade för många helt nya muskelgrupper och Elisabeth gav många tips kring kost och hälsa.

- Årets fäktläger måste i stort ses som en ren succé där inte minst alla tränare med en enorm erfarenhet och rutin har gjort ett genomtänkt och gediget arbete som för många av oss kommer finnas kvar i minnet som ren glädje, säkert fram till nästa sommar.

- Mer än tusen smörgåsar har bretts, kaffe har kokats nästan dygnet runt, lägerdoktorn har skrivit remisser på nätterna, föräldrar har letat nycklar, torkat tårar och varit ett stöd när så har behövts. Hundratalet busstransporter har koordinerats, listor i alla dess former har producerats och hela lägret har dokumenterats.

- Ett stort tack till alla ledare, tränare, aktiva, funktionärer och anhöriga som på något sett varit inblandade i fäktlägret på Gotland 2011, väl mött 2012 avslutar Johan Willemo.

Album med många bilder tagna av Kent Österdahl.

Media
Rekordstort fäktarläger 250 aktiva (Gotlands Tidningar den 28 juni)
Stefan Holm: "Våga chansa så slipper ni ångra er" (Gotlands Tidningar den 29 juni)
Fäktning hela veckan (Gotlands Tidningar den 29 juni)
Landslagsfäktare i Södervärnshallen (Gotlands Tidningar den 3 juli)

av Hans Wahl

För medlemmar

» Bli medlem (Ger dig möjlighet att beställa fäktlicens m.m.)

» Redan medlem? Logga in!