Michael Erenius blir fäktmästare

Michael Erenius, mångårig tränare i Lugi fäktförening, har utsetts till fäktmästare vid Lunds universitet.

Fäktmästartjänsten har, med några få uppehåll, varit besatt sedan den inrättades 1672. Den senaste fäktmästaren Rolf Edling hade tjänsten från 1976 till sin pensionering 2008.

Det var vid Lunds universitets etablering 1668 som de så kallade exercitiemästarposterna inrättades. Deras tjänster bestod i att undervisa studenterna i ämnen som inte räknades till de akademiska vetenskaperna men som ändå ansågs viktiga i tidens bildningsideal. Det har funnits språk- och dansmästare, fäktmästare och rid-, dans- och kapellmästare (director musices). Idag finns två av dessa funktioner kvar, director musices som leder musikenheten Odeum och fäktmästare.

Den internationelle fäktläraren Michael Erenius är 45 år och bosatt i Lund. Han har varit tränare i 25 år och är verksam i Lugi fäktförening. Under åren har han utbildat flertalet studenter och forskare i fäktning, och har tagit sig an såväl nybörjare som världscuptävlande.

- Fäktning är min hobby som jag inte tjänar pengar på utan bara gör för att jag tycker det är roligt. Och jag ska fortsätta ta hand om de studenter och forskare som kommer hit och tränar, säger Michael Erenius.

Fäktmästare vid Lunds universitet är en hederstitel och för den utgår ingen ersättning.

Källa: www.lu.se

Artikel i Lokaltidningen.

av Hans Wahl

För medlemmar

» Bli medlem (Ger dig möjlighet att beställa fäktlicens m.m.)

» Redan medlem? Logga in!