Rapport från FIE-kongressen i Moskva

Lördagen den 8 december är det valkongress i FIE. Förutom valen finns det några intressanta frågor på agendan.

Sittande president Alisher Usmanov kandiderar igen utan motkandidat. I sitt inledningstal sa Usmanov att det som är centralt nu är att utnyttja de initiala framgångarna från hans första mandatperiod till att genomföra varaktiga reformer. Han nämnde särskilt att han anser att reglerna behöver moderniseras för att göra fäktsporten med attraktiv.

I valet har Sverige tre kandidater: Per Palmström som kandiderar till exekutivkommittén "FIE:s styrelse", Ana Valero Collantes som är kandidat till PR- och promotionskommissionen samt Pierre Thullberg som är kandidat till Reglementskommissionen.

På kongressen är 137 länder representerade. Kongressen accepterade också tre nya nationsförbund som medlemmar: Jamaica, Madagaskar och Ruanda.

Stark ekonomi

FIE:s ekonomi har under Usmanovs tid genomgått en metamorfos och den avgående skattmästaren Peter Jacobs kunde belåtet presentera en mycket stark balansräkning. FIE:s egna kapital den sista juni 2012 var på nästan 13 miljoner schwezerfranc, uppåt 90 miljoner svenska kronor. I budgeten för nästa år räknar man med att kunna sätta av ytterligare motsvarande drygt 50 miljoner svenska kronor till den långsiktiga reserven.

Beslut om kommande mästerskap

  • Kadett- och junior-VM avgörs den 6-15 april i Porec, Kroatien. Nytt är att de enskilda tävlingarna avgörs under två dagar, med poule och grundomgångar första dagen och 64-tablån den andra dagen. Totalt innebär det att mästerskapen kommer att omfatta tio istället för tidigare nio dagar.
  • Veteran-VM 2013 avgörs i Varna, Bulgarien
  • Senior-VM 2014 avgörs i Sofia, Bulgarien

Kandidaturer till kommande mästerskap

  • Indonesien presenterade Bali som kandidat för kadett- och junior-VM 2014
  • Ryssland presenetrade Moskva som kandidat för senior-VM 2015. USA presenterade antingen Philadelphia, Washington eller New Orleans som kandidat
  • Mauritius är kandidat till veteran-VM 2015 i oktober. USA meddelade också att de kommer att presentera en kandidatur.

Usmanov omvald president

(09.20 svensk tid)

Alisher Usmanov fick 127 röster. I sitt tacktal lovade Usmanov att under de kommande åren bygga upp nya fonder inom FIE för att göra organisationen ännu starkare finansiellt. Han pekade ut kampen för att få de två saknade guldmedaljörerna i OS. Nu vidtar valet till exekutivkommittén.

Ny exekutivkommitté

(11.20 svensk tid)

Per Palmström blev inte omvald till exekutivkommittén. De nya ledamöterna i exekutivkommittén blev:

Giorgio Scarzo, ITA, 105 röster
Wang Wei, CHN, 71
Frédéric Pietruszka, FRA, 68
Ana Pascu, ROM, 65
Max Geuter, GER, 65
Donald Anthony, USA, 61
Tamer El Araby, EGY, 57
Stanislav Pozdniakov, RUS, 56
Jacek Bierkowski, POL, 54
Erika Aze, LAT, 52
Velitchka Hristeva, BUL, 52
Guk Jueon Kim, KOR, 50
Novak Perovic, RSA, 48
Ferial Sahli, ALG, 48
Oleg Peskov, KAZ, 45

Kommissionsvalen

(16.26 svensk tid)

Per Palmström valdes in i Juridiska kommissionen och Pierre Thullberg i Reglementskommissionen. Ana Valero-Collantes som kandiderade för första gången i den hårda konkurrensen till PR- och promotionkommissionen blev inte vald.

 

av Pierre Thullberg

För medlemmar

» Bli medlem (Ger dig möjlighet att beställa fäktlicens m.m.)

» Redan medlem? Logga in!