Runt pisterna på VM

Så bjuder en rysk oligark på middag, danskarna får akta sig i tunnelbanan, detta gjorde de svenska damerna efter tävlingen igår, Sverige står värd för FIE-domarexamination i mars 2008: på ett VM händer det mycket också utanför pisten...

middag.jpg

Usmanovs middag

Alisher Usmanov, Ryska Fäktförbundets ordförande, bjöd i lördags på middag i det residens han brukar använda när han är i S:t Petersburg. Enligt uppgifter till fencing.se bjöd han storståtligt med mat och dryck i en fantastisk miljö men flera av gästerna hade svårt att uppskatta den dånande musiken från de ryska dansband som avlöste varandra på scenen. "Vi hade mycket viktigt att prata om men det gick inte att höra vad någon sa", anmärkte en engagerad fäktledare.

Usmanov visade inte heller något konstverk ur den avlidne celisten Rostropovitchs samling som han under stor uppmärksamhet från internationell press köpte för någon vecka sedan för att "rädda dessa verk tillbaka till Ryssland där de hör hemma".

Danskar lever farligt i tunnelbanan

jörgen–kjøller.gif

Danska Fäktförbundets ordförande Jørgen Kjøller imponerades av arkitekturen när han prövade S:t Petersburgs metrosystem och ville ta några bilder med sin kamera som minne. Det skulle han inte ha gjort. Han greps snabbt av polisen och fick betala böter. Det är inte tillåtet att fotografera i tunnelbanan på grund av terrorhoten.

Jørgens kollega i den "danske bestyrelsen", vice ordföranden Jens Normann Jørgensen som är domare på VM, skulle däremot ha välkomnat lite mer polisnärvaro när han blev bestulen på sin plånbok under sitt besök i det ryska tunnelbanesystemet.

Danskarna får trösta sig med att mycket tyder på att de tilldelas VM-arrangemanget 2009, vilket lär bli en stor fäktfest för oss alla i Norden.

Ryska ballonger

Fäkthallen i S:t Petersburg är mycket ändamålsenlig, när man slipper eldsvådor. Bland mycket annat har man för första gången två uppsättningar med områden för 32-tablån, dvs färgade pister, utrustning för videobedömning på varje pist mm. Samtidigt har man varit mycket frikostig med andra dekorationsfärger, inte minst lila, vilket enligt många på plats skapar ett färgfyrverkeri. Man visar också att ballonger inte bara är något för barnkalaset utan faktiskt kan användas i tusental för att dekorera ett VM. Enda nackdelen är förstås att fäktare, precis som gästerna på ett barnkalas, tycker att det är ganska kul att smälla ballongerna.

ballonger.jpg

 

Så kopplar svenskorna av

infoer_sightseeing.jpgEfter den individuella tävlingen återstår ett antal dagar för det svenska damvärjlaget att slå ihjäl innan lagtävlingen på fredag.

Några ryska juniortjejer erbjöd sig att ta med dem på en guidad tur i S:t Petersburg. Bilden är tagen på hotellet innan de ger sig ut för att äta middag och titta på St. Petersburg.

 

 

 

Trötta domardelegater

kolombatovich.jpg

Några som får slita hårt under VM är delegaterna från FIE:s domarkommission. Förutom att övervaka domarnas arbete och utse domare till alla pouler och matcher, har man nu åtta pister att övervaka med videobedömning, en närmast omöjlig arbetsbelastning för fyra personer.

Bilden visar domarkommissionens ordförande amerikanen George Kolombatovitch framför monitorn.

Slutligen...

...verkar det vara klart att Sverige får uppdraget att arrangera en FIE-examen för domare på florett och värja under veckan före Challenge Bernadotte nästa år.

 

 

av Pierre Thullberg

För medlemmar

» Bli medlem (Ger dig möjlighet att beställa fäktlicens m.m.)

» Redan medlem? Logga in!