Usmanov fäktvärldens nye president

FIE har fått en ny president. Alisher Usmanov, Ryska Fäktförbundets ordförande, valdes idag till ny president i FIE, Internationella Fäktförbundet. Detta innebär att eran René Roch, som varat i 16 år nu är slut.

Uppdatering 11.52

Usmanov besegrade Roch med siffrorna 66-61. En underlig stämning har härskat under den kaffepaus som pågått sedan resultatet annonserades. Förstämning hos vissa, förväntan hos andra och lite överallt förvirring över vad som kommer att hända nu.

Valet har omgärdats av rykten av alla slag. Ett rykte säger att premiärminister Berlusconi genom Italiens sportminister givit order om att Usmanov ska stödjas eftersom Usmanov och Berlusconi har sommarhus bredvid varandra på Sardinien och brukar talas vid.

President Roch har tagit nederlaget med stor fattning och fortsätter att leda kongressen som om ingenting har hänt. I sitt segertal sa Usmanov att han ville se Roch fortsatt i en ledande ställning inom FIE, att Roch skulle bli hedersordförande och att han alltid skulle vara välkommen till mötena i FIE:s exekutivkommitté.

Kongressen fortsätter nu med valet till exekutivkommittén till vilken Svenska Fäktförbundets Per Palmström är kandidat.

av Pierre Thullberg

För medlemmar

» Bli medlem (Ger dig möjlighet att beställa fäktlicens m.m.)

» Redan medlem? Logga in!