Amerikanskorna pallar pressen

USA överträffar alla rimliga förväntningar genom att kvalificera sina tre fäktare till semifinalerna. Enda hotet mot en amerikansk trippel är ryskan Sofyia Velikaya. Det blir alltså ingen kinesiska i OS första finalpass.

Både Xue Tan och Yingying Bao var framme i kvarten men fick ge sig mot Velikaya (15-9) respektive Mariel Zagunis (15-9).

Tävlingens lilla överraskning var unga tunisiskan Azza Besbes, juniorvärldsmästarinna 2007, som tog sig till kvartfinal och gav Becca Ward en hård match där (15-14 till Ward). Besbes och Olena Khomrova, också kvartsfinalist, hade förhållandevis bra vägar. Khomrova slogs ut av Sada Jacobson i kvarten med 15-11. Regerande världsmästarinna Elena Nechaeva slogs ut redan i 32-tablån.

Kineserna hade säkert hoppats på mer och förutsägelserna om att Kina kommer att massor av medaljer i fäktning verkar inte slå in. Pressen blir nu stor på de andra kinesiska stjärnorna i dam- och herrvärja och på sabellagen.

Italiens fäktare fick inte den lilla oväntade framgång som skulle vänt stämningen uppåt efter dopingskandalen. Inte heller fransyskorna gjorde något anmärkningsvärt och kommer förmodligen, deras två VM-guld till trots, att få svårt att ta medalj i lag. Touya gungade ordentligt redan på EM och visade inte upp någon förbättrad form idag idetta sitt sista mästerskap.

Har tillbringat mer än tre timmar med att försöka hitta livebilder från sabeltävlingen utan att framgång. Lyckades inte lura i NBC att jag bodde i New Jersey och hade ett giltigt kabel abonnemang, RAI att jag är italienare eller France 3 att jag är fransman.

Hoppet för kommande dagar står till att Peking+ från SVT skärper till sig och sänder fäktning. Förstår att det finns folk som gillar cykel, tyngdlyftning, beachvolleyball och basket men tycker att även fäktintresset borde kunna tillgodoses. Fransk TV har 13 livefeeder från OS via webben. Det känns lite fattigt att svensk TV bara har en.

Alternativt får jag köpa en PC så jag kan kolla Eurosports webb-TV (vad gör SVT egentligen i EBU, kan ni inte slå vakt om den fria konkurrensen och se till så att kanaler ni är med och äger inte bara gynnar proprietära amerikanska standarder).

av Pierre Thullberg OS-bloggen

För medlemmar

» Bli medlem (Ger dig möjlighet att beställa fäktlicens m.m.)

» Redan medlem? Logga in!