Sofie Larsson leder svenska OS-truppen

Sofie Larsson åker med som ledare för de svenska fäktarna till ungdoms-OS i Kina. Emma Samuelsson intervjuade henne före avresan.

Sofie är huvudtränare för den framgångsrika ungdomsklubben Uppsala Fäktförening, har själv vunnit SM-guld och var under många år en självklar medlem i damlandslaget.

Hur har ni förberett er inför detta mästerskap?

Åsa och Linus är väldigt olika som personer och har därför förberett sig på olika sätt inför Kina. Åsa har varit på läger i Hällevik och i Danmark, sprungit mycket och haft kul.

Linus har varit på läger i Danmark och i Ljusdal. Hans klubbkompisar har ställt upp med bra sparringträning under sommaren samtidigt som han tagit många lektioner.

Vad tror du om svenskarnas chanser?

Både Åsa och Linus har kapacitet att vinna. Samtidigt är konkurrensen stenhård och svårigheter som tidsskillnad och 45 gradig värme måste kunna hanteras för att hamna högst upp på pallen.

Vad tror du det betyder för de svenska fäktarna att delta i ett stort evenemang som ungdoms-OS?

Jag är säker på att det kommer vara väldigt lärorikt för fäktarna. Jag är säker på att detta kommer bli en väldigt rolig upplevelse för alla inblandade. Kineserna är kända för att arrangera bra evenemang och SOK är väldigt professionella och har stenkoll på allt, vilket gör att idrottare och ledare kan fokusera fullt på tävlingarna.

Vilka blir de svåraste konkurrenterna?

Jag vet att Italienska Di Marchi som slog Åsa i semifinalen på Kadett-VM är supervass. Samtidigt är Åsa en teknisk och flexibel fäktare som kan byta taktik vilket kommer gynna henne i framtida matcher. På herrsidan tycker jag att French från Canada är en duktig fäktare. Även den ungerska världsettan är en storfavorit, honom har Linus inte mött än.

Har du träffat andra ledare från andra sporter?

Jag har inte träffat någon än utan det gör jag ikväll när vi åker till Kina.

Vad är den största utmaningen med att vara landslagsledare på ungdoms OS?

 Det känns väldigt tryggt att åka med SOK. De har skött kommunikationen med oss ledare perfekt med bra information. Vi kommer att få tillgång till mobiltelefoner och sjukgymnaster på plats. Detta gör det enkelt för mig som ledare då jag kan fokusera på att fäktarna ska vara nöjda och må bra. Jag kommer att göra mitt bästa för att svenskarna ska känna sig optimalt förberedda till tävlingsdagen. Det märks att SOK vill hjälpa idrottarna på bästa sätt för att de ska kunna prestera på topp vilket är inspirerande."

Vad är det absolut bästa med att vara fäkttränare?

Självklart är det fantastiskt kul att hjälpa nybörjare bli internationellt duktiga fäktare, samtidigt är det minst lika kul att se mina elever växa och utvecklas som människor.

Vad föredrar du: att ge lektion eller coacha vid pisten?

Det roligaste är att coacha vid pisten. Det känns naturligt för mig och jag gillar att se lösningar från sidan. Lektioner är mer plugg, förberedelser och förståelse för detaljer och inte samma omedelbara problemlösning.

Vad gillar du mest: att tävla själv eller coacha andra?

Tävla själv, haha.

av Hans Wahl

För medlemmar

» Bli medlem (Ger dig möjlighet att beställa fäktlicens m.m.)

» Redan medlem? Logga in!