Ändringar i reglementet från säsongen 2008-09 - Svensk Fäktning
Hem » Aktuellt » Ändringar i reglementet från säsongen 2008-09

Ändringar i reglementet från säsongen 2008-09

FIE-kongressen i november förra året fattade beslut om en rad regeländringar som träder i kraft efter de olympiska spelen. Här är en sammanfattning av de viktigaste.

Alla masker måste ha nackband

I § m25.7.f) uttrycks från och med nästa säsong ett tydligt krav att alla masker måste ha ett säkerhetsband i nacken, som kompletterar plösen, för att hindra masken från att i någon situation ramla av.

Manschetten på sabel måste fixeras

Manschetten på sabel används för att göra den del av armen som täcks av handskens krage till giltig träffyta. I pragraf m.33 införs ett krav på fixering så att inte manschetten kan glida uppför handleden och därigenom minska träffytan.

Maskskägget blir träffyta på florett

Den del av masken som ska skydda halsen, det så kallade skägget, har vållat problem på florett. Florettister har köpt onormalt stora masker så att skägget nått långt ned på kroppen. Eftersom skägget är viktigt ur säkerhetssynpunkt har det varit svårt att genom regler begränsa dess storlek.

Från och med nästa säsong ska nu skägget bli giltig träffyta. Regeln säger att under en vågrät linje 1-1,5 cm under hakan ska skäget vara täckt av lamé.

Denna regel har antagits en gång tidigare, på kongressen 1993. Motståndet då var emellertid för starkt, fabrikanterna tog inte fram produkter och regeln blev aldrig tillämpad.

SvFF:s styrelse kommer att ta ställning till om någon form av övergångsregler eventuellt ska tillämpas i detta fall, framför allt på ungdomssidan.

Täcka träffytan på florett bestraffas hårdare

Den som täcker träffytan med kroppsdela som inte är giltig träffyta bestraffas enligt fel av första gruppen, det vill säga gult kort vid första förseelsen och därefter rött vid varje upprepning.

I de kommande reglerna görs också mycket tydligt att vid sidan av bestraffning så ska också stöt utdelas om apparaten markerar ogiltig träff på grund av att man täckt träffytan.

Detta innebär att om man av någon anledning har ett gult kort, täcker giltig träffyta med till exempel den obeväpnade armen så att en stöt som annars skulle ha registrerats som giltig nu bli ogiltig, kommer man att få två stötar på sig: dels den stöt som motståndaren utdelat, dels den stöt som delas ut på grund av det röda kort man bestraffas med.

Bestraffning för täckande av giltig träffyta med ogiltig gäller enbart "under en vapenfras", det vill säga när fäktning faktiskt pågår. Om till exempel bakre armen hos en fäktare dinglar fram när fäktarna är på långt avstånd från varandra ska bestraffning inte delas ut.

Kramp nu "tillåten" skada

Det nuvarande reglementet talar om "traumatisme", dvs en skada som innebär att något "går sönder". För en sådan skada har under en match, efter läkares bedömning, beviljats upp till 10 minuters uppehåll för behandling av skadan (Reglementet § t.32).

Muskelkramp har inte ingått i denna definition utan har ansetts bero på utmattning/bristfällig träning. Efter utredning och analys har FIE:s medicinska kommission kommit fram till att man anser denna åtskillnad vara felaktig. Muskelkramp är inte möjlig att tydligt skilja från andra typer av skador och kan uppkomma av andra anledningar än utmattning. Dessutom visar forskningen att fortsatt belastning vid krampkänning kan ge upphov till allvarliga skador. Det är vidare också möjligt att framgångsrikt behandla många krampkänningar inom ramen av 10 minuter.

På förslag av Medicinska kommissionen beslutade därför kongressen att uttryckligen inbegripa kramp i skadedefinitionen.

Satellittävlingar räknas som vanliga VC

De specialregler som tidigare gällde satellitvärldscuper tas bort. Världsrankingen baseras på de bästa sex resultaten från VC, GP och satellit-VC, maximalt tre från samma kontinent, samt resultaten från VM och EM.

Ny straffpocket

Paragraf t.120 har arbetats om inför nästa säsong. Björn Lindholm, domarkommissionens ordförande, har redan den nya versionen översatt och den kommer att finnas tillgänglig för nedladdning.

Nya hälsningsproceduren blir reglemente

Efter sista stöten i varje match ska fäktarna gå tillbaka till sina gardlinjer och avvakta att domaren avkunnar sitt domslut och utser segraren. Därefter ska de först hälsa med vapnen och därefter skaka hand.

 

Bilaga:

Alla beslutade regeländringar (engelska)


Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Du missar väl inte att få nyheter och viktig information om Svensk Fäktning?