Om fäktning

Fäktning handlar om sabel, florett och värja. Tre vapen med lite olika regler. Man mot man eller kvinna mot kvinna. Individuellt eller i lag.

Men fäktning handlar också om anrika svenska idrottstraditioner. Om OS- och VM-medaljer, om ett snabbt fotarbete, en bra fysik och om en enastående koncentrationsförmåga. Fäktning brukar kallas för ett blixtsnabbt schackparti och det ligger nog mycket i det. Det gäller att läsa sin motståndare och slå till när chansen dyker upp. 

Reglerna på florett och sabel är snarlika. Attacken har prioritet och den som blir attackerad måste parera innan han eller hon får gå till motattack. På värja spelar det ingen roll vem som attackerar, det gäller bara att träffa först. Får båda fäktarna (värja) in en stöt samtidigt får också båda poäng. I tävlingssammanhang fäktar man först en så kallad poule-omgång (alla mot alla) där varje match går till fem stötar. Därefter är det direktutslagning och då fäktar man till 15 stötar. 

De flesta börjar fäkta i 10–12-års ålder, men det är inga problem att börja senare än så. Som nybörjare är allt du behöver ett par gymnastikskor, ett par långa träningsbyxor och en t-shirt. All annan utrustning, som mask, vapen och fäktjacka, får du låna av klubben. I många fäktklubbar har du också möjlighet att hyra all utrustning de första åren, vilket gör att det är relativt billigt att börja med fäktning. 

Det krävs en hel del för att bli en riktigt bra fäktare. Pisten, på vilken man fäktar, är 14 meter lång och det behövs inte så många rundor fram och tillbaks för att det ska kännas ordentligt i benen. Det är dessutom ganska mycket att hålla reda på i början. Spetsen ska vara på plats, handen hållas rätt, fötterna i vinkel, och inte minst en motståndare som gör allt för att träffa dig! 

Fäktning är en sport som passar i alla åldrar. Det är en utmärkt motionsidrott och du kommer snabbt att märka att det inte var så lätt som du trodde. Gillar du kombinationen av kamp, uthållighet, teknik och hög puls är fäktning definitivt något för dig.

Var hittar jag närmsta fäktklubb?

Klicka här för att hitta en fäktklubb nära dig.

För medlemmar

» Bli medlem (Ger dig möjlighet att beställa fäktlicens m.m.)

» Redan medlem? Logga in!